11 Mart 2010 Perşembe

Turhan SELÇUK


11/03/2010 09:39

Karikatürist Turhan Selçuk, tedavi gördüğü Acıbadem Maslak Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. 88 yaşındaki Selçuk, karın içindeki aort damarının yırtılması nedeniyle ameliyat olmuştu.

Yarattığı 'Abdülcanbaz' karakteriyle tanınan ve Cumhuriyet Gazetesi’nde yıllardır ‘Söz Çizginin’ başlığıyla karikatürleri yayımlanan Turan Selçuk, üç gün rahatsızlanarak Acıbadem Maslak Hastanesi’ne kaldırıldı. Karındaki aort damarının genişlemesi (abdominal aort anevrizması) teşhisi ile tedaviye alınan Turhan Selçuk’a hastanede stent takıldı. Ancak kanama nedeniyle Selçuk ameliyata alındı. Selçuk, gece saat 01.30 sıralarında hayatını kaybetti.
Hacıbektaş’ta defnedilecek
Selçuk, Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi'nde bulunan Çilehane mevkiinde toprağa verilecek. Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, cenaze programının tam belli olmamakla birlikte Acıbadem Maslak Hastanesinde vefat eden Turhan Selçuk’un, vasiyeti gereği 14 Mart 2010 Pazar günü yapılacak törenle Aşık Mahsuni’nin de mezarının bulunduğu Çilehane mevkin de toprağa verileceğini söyledi. Cenazesi, Cumartesi günü İstanbul Gazeteciler Cemiyeti önünde düzenlenecek tören sonrasında Hacıbektaş’a getirilecek. Selçuk’un mezarı, Hacıbektaş belediyesi ekipleri tarafından hazırlanacak.

TURHAN SELÇUK KİMDİR?
Turhan Selçuk 1922`de Milas'da (Muğla) doğdu. İlk karikatürleri 1941'de Adana'da Türk Sözü, İstanbul'da Kırmızı Beyaz ve Şut'ta yayımlandı.
1948`de Şaka, Akbaba, Tasvir ve Aydede dergilerinin kadrolarında yer aldı. Ertesi yıl Yeni İstanbul gazetesine girdi. ABD`li karikatürcü Saul Steinberg'in "çizgiyle mizah" anlayışını benimsedi. Aynı gazetede karikatür tarihini ele alan yazılar kaleme aldı. "Grafik mizah"ın karikatürün evrensel anlatımı olduğunu savundu.
1951'de ilk sergisini açtı; 1952'de, kardeşi İlhan Selçuk ile birlikte öncülerinden olduğu 1950 Kuşağı`nın ilk yayını 41 Buçuk adlı mizah dergisini, 1953`te de Karikatür'ü yayımladı.
İlk kitabı Turhan Selçuk Karikatür Albümü'nü çıkardığı 1954'te Milliyet gazetesine başkarikatürcü olarak giren sanatçı, oluşturduğu karikatür üslubunu bu dönemde geometrik bir estetiğe oturtmaya başladı ve bu tür yapıtları, kardeşiyle birlikte çıkardığı mizah dergisi Dolmuş'ta ivme kazandı.
1957'de Milliyet'te "Abdülcanbaz" adlı ünlü çizgi roman kahramanının maceralarına başladı; 1959'da 140 Karikatür'de yeni dönem yapıtlarından bir seçki düzenledi. 1960'larda İtalyan mizah dergisi II Travaso`nun kadrosuna girdi.
1961`de haftalık politika dergisi Yön'de çizmeye başladı; 1962'de Turhan 62, 1964'te ise Hiyeroglif, 1969`da Hal ve Gidiş'i yayımladı. Aynı yıl ikinci kez Yeni İstanbul'a döndü, daha sonra Akşam'a geçti, 1972'de ise Cumhuriyet gazetesinde haftalık panaromik politik karikatürler çizmeye başladı. 1979'da aniklopedik albümü Söz Çizginin'i yayımladıktan sonra 1980'de Milliyet'e döndü.
Son olarak Cumhuriyet gazetesinde çizen Turhan Selçuk, gazeteci-yazar İlhan Selçuk'un kardeşiydi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder